BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, December 13, 2008

-kenapa aku-

pengingatan untuk diriku dan sahabat yang sering alpa dan sering jua diuji. moga semangat juangmu pulih kembali. dan rasa futur menghilang dari dalam diri.


kita bertanya : kenapa aku sering diuji?

Firman Allah, maksudnya : "apakah manusia itu mngira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan 'kami telah beriman' sedangkan mereka x diuji? dan sesngguhnya kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesugguhnya Allah mengetahui orang-orang yg benar, dan sesuggunhnya Dia mengetahui orang2 yang berdusta" (surah Al-Ankabut, 2-3)


kita bertanya : kenapa ujian seberat ini?

Firman Allah, maksudnya : "Allah tidak membebani sesorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (al-Baqarah, 286)kita bertanya : kenapa aku x dapat apa yang aku idam-idamkan?

Firman Allah, maksudnya : "boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu pula menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah mngetahui sedang kamu tidak mengetahui" (al-Baqarah, 216)kita bertanya : kenapa kita rasa lemah n hilang semangat?

Firman Allah, maksudnya : "janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yg plg tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman" (ali-Imran, 139)


kita bertanya : aku tak tahan !!!
Firman Allah, maksudnya : "...dan janganlah kamu berputus asa drpd rahmat Allah. sesungguhnya tiada putus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yg kafir" (Yusuf, 12)


kita bertanya : bagaimana kan ku hadapi ujian ini?

Firman Allah, maksudnya : "Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segla kesukaran dalam mengerjakan kebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh (di medan perjuangan), dan bersedialah serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."(surah Ali Imran, 200)

"dan mintalah pertolongan ( kpd Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, sesgguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk" (al-Baqarah, 45)


kita bertanya : kepada siapa perlu aku berharap?
Firman Allah, maksudnya : "cukuplah Allah bagiku, tak ada tuhan selain daripada-Nya dan hanya kepada-Nya aku bertawakkal" (at-Taubah, 129)


kita bertanya : sampai bila aku akan merana begini?
Firman Allah, maksudnya : "maka sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan.sesugguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan" (al-Insyirah, 5-6)


kita bertanya : apa yang boleh aku dapat dari semua ini?

Firman Allah, maksudnya : "sesugguhnya Allah telah membeli orrang-orang mukmin,diri dan harta mereka dengan memberikan mereka syurga" (at-Taubah, 111)


semoga kita terus tabah walau apa ujian yg mendatang. kerana dengan ujian-Nya pasti kita akan ketemu jalan pulang walau berapa kali langkah tersasar dan tersalah jalan untuk pulang.

Lukisan Alam

Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
(Begitu aturan Tuhan)

Jadilah rumput nan lemah lembut
Tak luruh dipukul ribut
Bagai karang di dasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam suka hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang awasi kealfaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurniaanNya

Usah mengharapkan ke segalanya
Dalam perjuangan penuh pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan
(Begitu ajaran Tuhan)

Hasbiallah, Hasbunallah
HasbiRabbi jalallahu Ya Allah

Dalam diam taburkanlah baktimu
Dalam tenang buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
(Di) dalam jiwamu itu
jua tabahlah kerana percaturan-Nya pasti ada hikmahnya yang tersembunyii.


0 comments: