BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, November 20, 2008

laporan hujung minggu...hehehheh

biasalah.... aku tak suka ader masa free yang tak tau nk wat aper2....(pelikkan)
tp aku tak suke klu terlampau busy, dgn kata mudahnya aku suka klu masa terluang aku disi dgn perkara berfaedah:)
so setiap hujung minggu aku, aku dh m'busykan diri. study sudah semestinya, tetepi mesti disusuli dengan aktiviti2 lain dan tambahan, tak kisah la aper2 pn asal berfaedah. sbb masa jd student nih lah aku kene penuhi diri dengan pelbagai ilmu untuk menghadapi dunia sebenar.(bak kata makcik aminah:)


tarikh: 15 nov 08 (sabtu)
masa:8 :30am-1.00pm
tempat: dwn cempaka PKNS bangi
tajuk: krisis ekonomi global : islam sebagai penyelesaian tunggal

nih aku g mmg best, coz skang dunia mmg tngh hadapi krisis nie. so aku mesti amik tahu mengenainya.
1st 2 tu mmga agak pening, tp berbekalkan research yg aku buat sebelum prg seminar tuh semua yg dier ckp jd mudah lah. so banyak lah istilah baru yg terbit dalam kamus minda aku nih, mcm bailout,sekuriti,subprime mortgage dan macam2 lagi lah...klu aku tulis bebanyak korung bkn tau pn, lain lah klu korng mengikuti atau amik course economy k, tuh lain cerita lah..hahahha

tp konklusi yang aku leh buat, nih la padahnya apabila riba' diniagakan, bayangkan riba' terang tang2 haram di niagakan, amik kau kesan dan padahnya...hahahhahaha(tp kesan nya semua akn merasai bg siapa yg bersangkut paut dgnnya), apabila seseorang tuh pinjam n dia akn dikene kan riba'. riba' tuh lah diniagakan. dr subprime sangkut ker bank pstu sangkut kat investment bank(bank yg lg esar) pstu g sangkut kat kt bank2 lain serata dunia..nah amik kau padah bahananya. sebab orang tak boleh bayar hutang n riba'(yang kononnya BUNGA tahi ayam) semua yang terlibat gan urus niaga nih hancus lah jawabnya. bayangkansehingga bank yg berkurun lama bertapak pn leh muflis mcm fanme mac& freddie mac.teruk giler2....sapa kata klu ikut cara islam tak leh maju???ikut cara islam lah lg leh maju, sbb 1)islam tak kasi penompokan harta(simpan harta, melainkan kumpul utk beli sesuatu), so kita kene lah melabur,nah melabur makin lama makin kaya, makin berkembang ekonomi. 2)makin cepat pertukaran wang dari tangan tandanya ekonomi makin pesat, kes nih ader islam tak galak kita simpan melain kan klu ader keperluan, klu tak der kita kene guna duit tuh, klu kita simpan pn bkn dpt aper sbb dia takder 'faedah dari bank' malah dikenekan zakat simpanan ader lah. nk tau bnyk lagi mengenai ekkonomi korung search2 lah maner patut ekkk...


tarikh: 16 nov 08 (ahad)
masa: 8:30am-4:30pm
tempat: hutan lipur sgkhancing(mcm salah aje jerh??)
tajuk: rehlah oi! jom lepak (rojak/rehlah pengerak)
anjuran: k-ipt daerah petaling
kehadiran: ramai n banyak kereta (aku tak bilang lak hehehe)

sebenarnya aktivity dibuat sbb nk rapat kan ukhuwah inter-university, antara U yg ader ialah UIA gombak, UM, PPUM, CFSIIUM,(ader aku tertinggal tak, klu ader sory ekk:P) dan geng2 pakcik2 n makcik2 yang menjayakan.

best program nih sbb dh lamer tak berkumpul reramai n berjumpa mereka semua nih. lg best jumpa geng @ org baru.

starting biasa lah, mesti sarapan, lps tuh main pecah2 air batu(ice breaking),pengisian dr makcik aminah(best sbb dier suruh kawin awal..hahahaha), mandi-manda(ader yg tak mandi sbb nk naik bukit tuh), pastuh sembahyang zohor n makan lagi, n than nyayi lagu semangt (bingkai kehidupan-shotul harakah -best lagu nih), pstuh meeting (nih lemah nih, sbb aku tak suke meeting, tak tau sbb aper, mungkin aku stail suke main2 n tak suke serius2). pernh sekali tuh time meeting aper tah n utk aper tah, aku main2 tak amik serius golak2 wat lawak, alih semua tak puas hati gan aku(padan muke aku kn). tuh aku tak suke meeting, sbb aku bkn suke menyumbang idea walau bnyk idea sebenarnya:P n klu nk meeting pn jgn serius nk mati(mcm lah ader masalah dunia) cuak beb aku , masalah kecik pn leh jadi besar, biar cara senag n relax asal masalah leh sttle. lainlah klu isu agama, nih mmg kene serius kan:)

aper yg aku ingt pasal tazkirah makcik Aminah-(tajuk: mencari spirit yang hilang)
1) dekati Al-Quran selalu sbg pendinding dan ubat pada diri
2) banyakkan membaca buku agama n buku2 berfaedah, sbb nnt dh kerje atau dh tue takder masa dah, dan jua sebagai prepare diri dengan ilmu untuk hadapi dunia luar.
3) jd kan labrary teman n tempat lepak, jgn wt perkara berfaedah, jd macam FAHMI cuti2 sem tolong mak..hehehhehe...bagus2 fahmi anak soleh:)
4) pandai2 pilih kawan, lg bagus yg sefikrah atau yg yg tau n nk ubah kita jd baik. klu kwn tuh kureng kite pulak bertanggung jwb mengubahnya.
5) kne sentiasa belajar n bnyk membaca sbb cmner nk ajar orng atau tolong orang klu diri kosong. senang kata (soleh wa musleh)
6) nih paling best sekali, jgn sibuk2 nk berteman ala mesra(yg dipandang hina oleh Ilahi),fikir masa depan n redha Allah, senang2 klu nk mengatal gak KHAWIN lah senag halalantayyiban...hehheheh
(sory klu ader aku tertinggal)

thanks kpd mereka2 semua yg menjayakan prongram rehlah nih...weeeee...........ukhuwahfillahabadanabada insyaAllah:)

sowy gambar takder coz camera tak bawa n org yg bawa camera tak kasi gmbr lagi:P
dh penant menulis nih...so aku nk g buat air n nk g study jap .k salaam:)

p/s:ahad 23 nov 08 ader khusus pengurusan jenazah. arap aku leh hadir tanpa tinggalkan pelajaran aku.
asbtu&ahad 28-29 nov o8 rafest stall n yaumul usrah.
doa2 kan aku biar pandai susun jadual blaja ekkk:)

1 comments:

ibnfaudzi said...

wah!! ko masukkan gak mak cik min puji aku... bangga la seyh... nme aku diingat org!!